Vad ska man tänka på då man byter fönster?
Ska du byta fönster? Det finns en del saker att tänka på då. Ditt fönster ska ha ett lågt U-värde samt att det bör vara inbrottsklassat. Sedan är det ba att ha en montering som är fackmannamässigt utförd och då ska du ska få garanti mot röta, funktionalitet och montering. Sen är det inte fel med pvc fönster, läs mer här om sådana. Men det finns många bra fönster som du kan välja mellan.
Energieffektivt fönster
Det som är grejen med fönster och dess U-värde är att ju lägre U-värde, desto mer energieffektivt fönster. Värmeförlusten mäts just i detta värde. Det är bra att ha låga sådana värden eftersom att det ger ett mer energieffektivt fönster. Men det är bra att veta att låga U-värden ofta har mer kondens på fönstrets utsida. För att undvika detta rekommenderas därför att välja fönster med lågt U-värde och ett glas som håller kondensen borta.
Montering av fönster
Visst kan man montera fönster på egen hand, men det gäller att veta vad man gör. Det kan vara bra att anlita experter på det hela, så att det blir rätt. Det handlar ju en hel del om placering vägg, justerbart infästningsmaterial, rätt drevning (isolering), plåtarbete, foder, lister och smyg. Så det är därmed bra att ta in hjälp. Gör du det så bör du även se till att välja en leverantör som tar ansvar för garanti på både fönster och montage.
Smart med inbrottsklassade fönster
Inbrottstjuvar tar ofta fönstervägen in eller går via altandörren. Därmed är det bra att se till att dina fönster och altandörren är inbrottsklassade, det vill säga testade av Sveriges Tekniska Forskningsinstitut (idag RISE).
Andra inlägg
- När professionell översättning gör skillnad
- Företagsrådgivning och affärsutveckling – nycklar till framgång för svenska företag
- Fönster och fönsterbyte – en modern twist på svenska klassiker
- Cykelns historia i Sverige - Från traditionella tvåhjulingar till moderna elcyklar
- Prioritera rätt i flyttkaoset
- Svensk jakt
- Den unika skönheten i svenska språket och utmaningarna med översättning
- En uppfinning som värmer oss i kylan
- Konsten att mäta tid
- När krävs det en certifierad översättning?