Fakturabelåning kan vara en bra hjälp på vägen
Vi har tidigare berättat om hur du gör när dina kunder inte betalar i tid, och även hur det fungerar med att sälja fakturor. Men det finns fler sätt att öka likviditeten snabbt i företaget och vi tänkte kolla lite närmare på två olika metoder som finns tillgängliga.
Ta ett lån på banken
Ett av de vanligaste sätten att lösa problem med likviditet är att vända sig till sin bank. Där kan man ta ett företagslån och då ha inventarier, maskiner eller varulager som säkerhet. Det tar lite tid att låna pengar på banken och det är också det som är nackdelen. Fördelen är att du lånar hos en bank där du troligen redan har kontakter idag.
Belåna dina fakturor
Den andra metoden vi kollar in idag är fakturabelåning. Du vänder dig till ett låneföretag som erbjuder fakturabelåning och visar de fakturor du har ställt ut till dina kunder. De gör en bedömning på hur hög risk de kommer att ta, och sedan kan du få ut ett lån med de fakturorna som säkerhet. Kan du inte betala lånet behåller de inkomsterna från dina fakturor. Fördelen med fakturabelåning är att du får pengarna snabbt, och dina kunder kommer inte märka någon skillnad. Det är lite som att sälja sina fakturor, men ändå inte. Nackdelen är att det lån du får är på en mindre summa än värdet av fakturorna, och du betalar också en ränta precis som på ett vanligt banklån.
Andra inlägg
- Företagsrådgivning och affärsutveckling – nycklar till framgång för svenska företag
- Fönster och fönsterbyte – en modern twist på svenska klassiker
- Cykelns historia i Sverige - Från traditionella tvåhjulingar till moderna elcyklar
- Prioritera rätt i flyttkaoset
- Svensk jakt
- Den unika skönheten i svenska språket och utmaningarna med översättning
- En uppfinning som värmer oss i kylan
- Konsten att mäta tid
- När krävs det en certifierad översättning?
- Hur du rekryterar nya medarbetare