5 enkla tips för att bygga en altan
Att ha en egen altan är något som många drömmer om. Ett fint trädäck där man kan spendera de sköna dagarna på sommaren och umgås med nära och kära. Den drömmen kan bli en sanning för de flesta husägare. Här får du fem matnyttiga tips!
1. Du behöver inget bygglov
För att uppföra en altan krävs inget bygglov så länge det sker i marknivå. Enligt rättspraxis är det i Sverige upp till 1.2 meter upp i luften. Du kan således bygga en altan som går runt hela ditt hus och det spelar ingen roll om du behöver pelare.
2. Du får ha staket runt
Även staket är fullt tillåtet att sätta upp utan att söka bygglov. Så länge det är av normalhöjd vilket beder upp till cirka 1 meter över trallen. Vill du ha insynsskydd kan du välja en spaljé som får gå betydligt högre. Så länge det inte stör omgivningen är det mesta tillåtet. Det är alltid en bra idé att kolla med lokal byggnadsnämnd ändå för säkerhets skull.
3. Välj rätt material
Tänk efter före! Välj ett material som stämmer väl överens med ditt hus och intilligande natur. Att bygga helt i trä är naturligt, enkelt och det blir snyggt. Detta fungerar både om du bygger i Skåne i söder eller i Skellefteå i norr.
4. Ta hjälp av experter
Man kan inte kunna allt! Det är alltid bra att anlita hjälp där man bor för att få det perfekta resultatet.
5. Man kan fixa mycket på egen hand
För dig som gärna vill bygga altanen på egen hand så finns det bra guider och instruktioner. Du kan hitta många bra tips och idéer för din altan online. Uppfinn inte hjulet igen, lär av de som redan byggt sina altaner.
Andra inlägg
- Företagsrådgivning och affärsutveckling – nycklar till framgång för svenska företag
- Fönster och fönsterbyte – en modern twist på svenska klassiker
- Cykelns historia i Sverige - Från traditionella tvåhjulingar till moderna elcyklar
- Prioritera rätt i flyttkaoset
- Svensk jakt
- Den unika skönheten i svenska språket och utmaningarna med översättning
- En uppfinning som värmer oss i kylan
- Konsten att mäta tid
- När krävs det en certifierad översättning?
- Hur du rekryterar nya medarbetare